Tarta jabłkowa z białym winem

0 (0 ocen)

Krucha tarta z jabłkami, białym winem i orzechami. Coś dla amatorów jesiennych przysmaków i nie tylko.

Składniki:

  • - 1 ¾ szkl. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 125 g zimnego masła
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 1 jajko
    - szczypta soli

    - 50 dag twardych jabłek
    - sok z ½ cytryny
    - 4 łyżki białego wina
    - 1 czubata łyżka cukru kryształu
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - ok. ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych i włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta jabłkowa z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać cukier, sól i jajko. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 50 minut.
  • 2. Obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cząstki (ósemki). Skropić sokiem z cytryny.
    Orzechy wymieszać z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym.
  • 3. Ciasto rozwałkować, przełożyć je do wysmarowanej masłem formy do tarty (średn. 26 cm) lub tortownicy, unieść lekko brzegi. Cząstki jabłek w wachlarz ułożyć na cieście, polać białym winem. Posypać orzechami wymieszanymi z cukrami.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40-45 minut.
    Wystudzić.

Porady

Do posypki z orzechów i cukru można dodać też ok. ½ łyżeczki cynamonu. Wystudzona tartę można posmarować cienko dżemem morelowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Jabłka Orzechy Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować