Tarta "Gruszki w karmelu"

4.5 (150 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealnie nadaje się na podwieczorek, kolację dla dwojga lub spotkanie z przyjaciółmi.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 200 gramów
    - masło: 125 gramów
    - cukier puder: 25 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 3 łyżki
    NADZIENIE:
    - gruszki: 50 dekagramów
    - cukier: 12 dekagramów
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - woda: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta "gruszki w karmelu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche na gładką kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę. Wylepiamy nim formę.
  • 2. Moją tartę piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm. Można oczywiście użyć formy do tarty, Jeśli użyjesz tortownicy - wylepiasz spód, a następnie bok do około 1/3 wysokości. Jeśli pieczesz w specjalnej formie na tartę - wylepiasz ją całą.
  • 3. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.

    Do garnuszka wsypujemy 10 dag cukru, zalewamy łyżeczką soku z cytryny i 3 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i mieszamy, aż masa zbrązowieje tzn zrobi się karmel.
  • Tarta "Gruszki w karmelu" 4. Gotowy karmel wylewamy na ciasto, a na nim układamy plasterki gruszek dookoła. Posypujemy pozostałym cukrem. Pieczemy około 35 min w temperaturze 190 stopni.

    Podajemy ciepłe na przykład z lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować