Tarta "gruszki w karmelu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche na gładką kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę. Wylepiamy nim formę.
2.Moją tartę piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm. Można oczywiście użyć formy do tarty, Jeśli użyjesz tortownicy - wylepiasz spód, a następnie bok do około 1/3 wysokości. Jeśli pieczesz w specjalnej formie na tartę - wylepiasz ją całą.
3.Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.
Do garnuszka wsypujemy 10 dag cukru, zalewamy łyżeczką soku z cytryny i 3 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i mieszamy, aż masa zbrązowieje tzn zrobi się karmel.
4.Gotowy karmel wylewamy na ciasto, a na nim układamy plasterki gruszek dookoła. Posypujemy pozostałym cukrem. Pieczemy około 35 min w temperaturze 190 stopni.
Komentarze