Tarta czekoladowo-gryczana z bananem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Banalnie prosta.oryginalna i wyjątkowo smaczna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    180 g kaszy gryczanej
    5 jajek
    180 g cukru trzcinowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    120 g mąki tortowej
    150 g masła +do wysmarowania foremki
    150 g czekolady deserowej
    50 g suszonych żurawin
    150 g orzechów włoskich
    3 banany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tarta czekoladowo-gryczana z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości,wystudź,po czym zmiel na maszynce lub w blenderze.
    W garnku rozpuść masło,dodaj kawałki czekolady deserowej,całość podgrzewaj cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
    Jajka ubij z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą pianę,dalej ubijając jajka,stopniowo dodawaj czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
    Do ciast wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wszystko dokładnie wymieszaj.
    Na końcu dodaj posiekane żurawiny i orzechy włoskie.
  • 2. Formę na tartę wysmaruj masłem,posyp bułką tartą i przełóż do niej ciasto,na
    wierzchu ułóż banany pokrojone w grube plastry.
    Piecz w temperaturze 180 stopni C(termoobieg)przez 35-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy