Tarta czekoladowa "Nadziana truskawka"

0 (0 ocen)

Kolejny dowód na to, że połączenie czekolady i truskawek jest jednym z lepszych na świecie:)

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 20 cm:

    KRUCHE CIASTO:

    1 pełna szklanka* mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    80 g schłodzonej margaryny

    KREM I DEKORACJA:

    300 g kremowego serka śmietankowego
    150 g (1 i 1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
    350 g większych truskawek
    białe perełki cukrowe

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta czekoladowa "nadziana truskawka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki wysmarowanej masłem okrągłej formy. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać np. groch lub fasolę, by obciążyć ciasto. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
    Ciasto wyjąć z formy, wystudzić.
  • 2. KREM I DEKORACJA:
    Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić i jeszcze płynną połączyć z kremowym serkiem. Dobrze wymieszać. Połowę kremu rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie.
  • 3. Truskawki oczyścić, usunąć szypułki i wydrążyć w nich środki. Pozostały czekoladowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej lub foliowego worka i nadziać nim truskawki. Tak nadziane ułożyć obok siebie na wierzchu tarty. W środek każdej położyć cukrową perełkę.
    Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować