Tarta czekoladowa z wiśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Kruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    10 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    ½ litra kremowej śmietany 30%
    2 tabliczki gorzkiej czekolady 60%
    25 dag serka mascarpone
    3 -4 łyżki cukru pudru
    1 słoik wiśni w syropie
    ½ szklanki rumu
    3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
    starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pb5sp7 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło oraz żółtko i śmietanę , zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować lub wylepić okrągłą formę do tarty ja miałam śr 26 cm.

    Przykryć pergaminem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki to pieczenia tart, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 25 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, usunąć ceramiczne kulki i zrumienić ciasto. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • image-0k238vf 2. Wiśnie osączyć na sicie z syropu, przełożyć do rondelka zalać rumem przykryć odstawić na 3 godziny do lodówki-w tym czasie kilkakrotnie przemieszać.
    Ponownie osączyć –(rum zachować, można go zużyć do ponczu do innego ciasta).

    Śmietanę kremówkę podgrzać, aby była dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia.
    Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus.
  • image-0mctjet 3. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód.
    Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej na złocisto na suchej patelni. Udekorować wiórkami z czekolady.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki aby tarta dobrze stężała.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Orzechy Wiśnie Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować