tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Pyszna i słodka tarta

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    pół kostki masła (100g)
    1/3 szklanki cukru (w oryginale było pół szklanki)
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Masa:
    Pół kostki masła
    4 łyżki wody
    1/3 (a nawet mniej) cukru
    2 łyżki kakao
    1 niepełna szklanka mleka w proszku

    +
    200 g łuskanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
    Masa:
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać wodę, potem cukier i kakao. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać stopniowo niepełną szklankę mleka w proszku i miksować, nie powinno być grudek.
    Masę wyłożyć na cieście (jest gęsta), ułożyć na całości orzechy laskowe (można je pokroić oczywiście). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa porządnie stężeje.
    Smacznego!

Porady

.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować