Tarta cytrynowa z malinami

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • ¾ kostki masła
    • ½ szklanki cukru
    • 2 jajka

    Krem:
    • ¾ szklanki wyciśniętego soku z 2 cytryn
    • 4 jajka
    • ½ szklanki cukru
    • ½ kostki masła
    • 25 g żelatyny
    • świeże maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
  • 3. Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
  • 4. W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.

  • 5. Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.

Porady

Możesz wybrać też żelatynę w listkach. Jest łatwiejsza w użyciu od granulowanej i nie pozostawia grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować