Kruche, lekko kwaskowe z puszystą bezą ciasto polecam do porannej kawy lub herbaty. Uczta dla smakoszy ciast z nutką smaku cytryny.
60 min
Składniki:
Składniki
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru
2 dag śmietany
Szczypta soli
Masa cytrynowa:
2 żółtka
250 ml mleka
1 cytryna
15 dag cukru pudru
1 dag mąki ziemniaczanej
Ponadto:
4 białka
Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę i krótko schłodzić w lodówce. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło posiekać nożem. Dodać utarte żółtka, szczyptę soli, mieszać i siekać a następnie szybko zagnieść ciasto. W folii schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, przenieść do formy, palcami docisnąć do brzegów formy, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-29 minut w temp. 180-200 stopni.
Przygotowanie masy cytrynowej: żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru i mąką ziemniaczaną. Do mleka dodać cukier puder, mieszać i zagotować. Gorące mleko stopniowo dodawać do utartych żółtek, stale mieszać. Utartą masę podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Cytrynę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do masy. Podgrzać chwilę na małym ogniu. Na upieczone ciasto wyłożyć masę cytrynową a na wierzch ułożyć ubitą pianę na sztywno z białek i pozostałego cukru pudru. Piec jeszcze 15 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Do bezy podczas ubijania można dodać parę kropli soku z cytryny.
Komentarze