Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche, lekko kwaskowe z puszystą bezą ciasto polecam do porannej kawy lub herbaty. Uczta dla smakoszy ciast z nutką smaku cytryny.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    5 dag cukru pudru
    2 dag śmietany
    Szczypta soli
    Masa cytrynowa:
    2 żółtka
    250 ml mleka
    1 cytryna
    15 dag cukru pudru
    1 dag mąki ziemniaczanej
    Ponadto:
    4 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę i krótko schłodzić w lodówce. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło posiekać nożem. Dodać utarte żółtka, szczyptę soli, mieszać i siekać a następnie szybko zagnieść ciasto. W folii schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, przenieść do formy, palcami docisnąć do brzegów formy, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-29 minut w temp. 180-200 stopni.
    Przygotowanie masy cytrynowej: żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru i mąką ziemniaczaną. Do mleka dodać cukier puder, mieszać i zagotować. Gorące mleko stopniowo dodawać do utartych żółtek, stale mieszać. Utartą masę podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Cytrynę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do masy. Podgrzać chwilę na małym ogniu. Na upieczone ciasto wyłożyć masę cytrynową a na wierzch ułożyć ubitą pianę na sztywno z białek i pozostałego cukru pudru. Piec jeszcze 15 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Do bezy podczas ubijania można dodać parę kropli soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować