Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder, sól oraz masło połącz, aż konsystencją będzie przypominać kaszkę.
2.Dodaj roztrzepane jajko i aromat cytrynowy. Wymieszaj.
3.Owiń ciasto folią, schłódź w lodówce przez godzinę.
4.Wyłóż ciastem foremki (kilka małych lub jedną dużą).
5.Piecz przez 15 minut z obciążeniem w 180 stopniach, a następnie 5 minut bez obciążenia.
6.Sok, skórkę i skrobię ziemniaczaną wymieszaj w miseczce.
7.Zagotuj wodę w większym garnku. Wmieszaj do cytrynowej mieszanki odrobinę wody, wlej całość do garnka. Zagotuj i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
8.Wymieszaj żółtka i cukier, wmieszaj do cytrynowego kisielu. Gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw na kilka minut, wylej na ciasto.
9.Białka ubij na sztywno z solą.
10.Dodawaj po łyżce cukru, cały czas mieszając.
11.Dodaj skrobię, sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj.
12.Wyłóż bezę na masę cytrynową – ładnie uformuj.
13.Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, aż beza będzie krucha i lekko zezłocona.
Komentarze