Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

Zachwycające połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego kremu cytrynowego i słodkiej włoskiej bezy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 360g mąki
    • 225g masła
    • 120g cukru pudru
    • 60g żółtka
    • Kilka kropel soku z cytryny

    Krem cytrynowy:
    • Sok z 2 cytryn
    • Sok z 1/3 grejpfruta
    • 125g masła
    • 210g cukru pudru
    • 3 duże jajek
    • 4 płatki żelatyny

    Beza włoska:
    • 150g cukru kryształ
    • 75g białek jaj
    • woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Bezy Beza

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    1. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
    2. Ciasto rozwałkować i nałożyć na foremkę, obciąć nadmiar ciasta
    3. Ciasto w formie wyłożyć folią z obciążeniem (fasola, groszki)
    4. Piec 10 min. w 180°C - 200°C
    5. Zdjąć folię z obciążeniem i dopiec przez następne 15 min. w temperaturze 180°C
  • 2. Krem cytrynowy:
    1. Sok z cytryn i grejpfruta wycisnąć do garnka
    2. Dodać cukier puder, masło - zagotować
    3. Jajka roztrzepać i dodać do gorącej masy cytrynowej, ponownie zagotować
    4. Do kremu dołożyć namoczone płatki żelatyny i odstawić do ostudzenia
    5. Ostudzony krem ponownie zmiksować
  • 3. Beza włoska:
    1. Białka ubić z 50g cukru
    2. 100g cukru zalać wodą (tak aby woda pokrywała cukier) i gotować do „próby nitki” (ok. 120 °C)
    3. Zalać ugotowanym cukrem lekko ubite białko
  • 4. Złożenie:
    • Na upieczony spód wylewamy podbity (zmiksowany) krem cytrynowy. Ostawiamy do zastygnięcia na ok. 2 godziny do lodówki
    • Zastygnięty krem szprycujemy przygotowaną bezą i przypalamy palnikiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować