Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
1. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
2. Ciasto rozwałkować i nałożyć na foremkę, obciąć nadmiar ciasta
3. Ciasto w formie wyłożyć folią z obciążeniem (fasola, groszki)
4. Piec 10 min. w 180°C - 200°C
5. Zdjąć folię z obciążeniem i dopiec przez następne 15 min. w temperaturze 180°C
2.Krem cytrynowy:
1. Sok z cytryn i grejpfruta wycisnąć do garnka
2. Dodać cukier puder, masło - zagotować
3. Jajka roztrzepać i dodać do gorącej masy cytrynowej, ponownie zagotować
4. Do kremu dołożyć namoczone płatki żelatyny i odstawić do ostudzenia
5. Ostudzony krem ponownie zmiksować
3.Beza włoska:
1. Białka ubić z 50g cukru
2. 100g cukru zalać wodą (tak aby woda pokrywała cukier) i gotować do „próby nitki” (ok. 120 °C)
3. Zalać ugotowanym cukrem lekko ubite białko
4.Złożenie:
• Na upieczony spód wylewamy podbity (zmiksowany) krem cytrynowy. Ostawiamy do zastygnięcia na ok. 2 godziny do lodówki
• Zastygnięty krem szprycujemy przygotowaną bezą i przypalamy palnikiem
Komentarze