Tarta cytrynowo-śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru, masła, jajka i śmietany zagnieść ciasto. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciastem wylepić formę, po nakłuwać widelcem i wstawić na ok 40 min. do lodówki.
2.Masa cytrynowa: do miski włóż masło, cukier, bułkę tartą i śmietanę, wymieszaj wszystko dokładnie. Cytryny dobrze wymyć, skórę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć dodać do masy i dobrze wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec spód ciasta przez 10 min. Formę wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę i poukładać śliwki, posypać cukrem oraz cynamonem.
3.Tartę piec ok 35 min w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na ok 1 godz.
Komentarze