Tarta cytrynowo-śliwkowa

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Idealna w ciepłe dni.

Składniki:

  • Na ciasto:
    25 dag mąki
    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru
    jajko
    1 łyżka śmietany 18%

    Masa cytrynowa:
    2 cytryny
    200 ml śmietany 30%
    szklanka cukru
    3 łyżki masła
    1/4 szklanki bułki tartej

    Dodatkowo:
    0,5 kg śliwek
    1 łyżeczka cukru kryształu
    1/2 łyżeczki cynamonu


    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy

Tarta cytrynowo-śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto gotowe do schłodzenia 1. Z mąki, cukru, masła, jajka i śmietany zagnieść ciasto. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciastem wylepić formę, po nakłuwać widelcem i wstawić na ok 40 min. do lodówki.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 2. Masa cytrynowa: do miski włóż masło, cukier, bułkę tartą i śmietanę, wymieszaj wszystko dokładnie. Cytryny dobrze wymyć, skórę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć dodać do masy i dobrze wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec spód ciasta przez 10 min. Formę wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę i poukładać śliwki, posypać cukrem oraz cynamonem.
  • Upieczona tarta 3. Tartę piec ok 35 min w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na ok 1 godz.
  • Smacznego! 4. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy