Tarta cytrynowo czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię smak tarty cytrynowej i czekoladowej więc postanowiłam to połączyć i wyszło rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    195 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    115 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka soku z cytryny

    Masa:
    250 g mascarpone
    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczna
    skórka z 1 cytryny

    Dodatkowo:
    1 biała czekolada

Tarta cytrynowo czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Serek mascarpone rozrobić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Roztopioną i schłodzoną (ale nie całkowicie zimną) czekoladę wlać do serka, dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną masłem. Na ciasto wyłożyć papier i wsypać groch lub kaszę. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut następnie zdjąć obciążenie i papier i piec przez kolejne 15 minut. Tarte ostudzić i wlać masę czekoladową, rozpuścić białą czekoladę i polać nią wierzch masy. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy