Biszkopt skropiony kilkoma kroplami wódki borówkowej, z dodatkiem świeżej bazylii, do tego puszysty krem mascarpone i soczyste truskawki, czyli smak lata uchwycony w przepysznej tarcie.
40 min
Dla 10 osób
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 listków świeżej bazylii
4 jajka
Masa:
170 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
350 g truskawek
3 łyżki wódki Finlandia Cranberry
3 łyżki wody
kilka kropli soku z limonki
Tarta biszkoptowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce za pomocą miksera ubijamy ze sobą na puszystą masę masło i cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, drobno pokrojone liście bazylii i żółtka. Miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek, którą przekładamy do masy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy na tartę o średnicy 20cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut. Wyciągamy i studzimy. Polewamy równomiernie wymieszaną ze sobą wódką, wodą i sokiem z limonki.
2.Śmietanę miksujemy na wysokich obrotach około 4 minuty. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy. Smarujemy ciasto, na wierzch układamy truskawki według własnego upodobania. Gotowe.
Komentarze