Tarta alá tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
2.Formę do tarty wysmarować margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
3.Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
4.Kawę rozpuszczalną zalać 2 łyżkami wrzątku, wymieszać i delikatnie posmarować pędzelkiem silikonowym spód ciasta. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i rozsmarować na kruchy spód. Całość oprószyć kakao, ciasteczka amaretti rozkruszyć wałkiem na drobno i obficie posypać ciasto.
5.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić w pół i udekorować ciasto. Do podania schłodzić w lodówce.
Komentarze