Tarta alá tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna tarta, smakiem przypominającą włoskie tiramisu. Polecam :-)

  • 60 min

Składniki:

  • SPÓD:
    225 gr mąki pszennej
    180 gr margaryny
    45 gr cukru pudru
    2 łyżeczki niesłodzonego kakao
    KREM:
    250 gr serka mascarpone
    3 łyżeczki cukru pudru
    Kakao niesłodzone do posypania
    15 ciasteczek amaretti
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Truskawki do dekoracji
    Margaryna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta alá tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
  • 2. Formę do tarty wysmarować margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
  • 3. Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
  • 4. Kawę rozpuszczalną zalać 2 łyżkami wrzątku, wymieszać i delikatnie posmarować pędzelkiem silikonowym spód ciasta. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i rozsmarować na kruchy spód. Całość oprószyć kakao, ciasteczka amaretti rozkruszyć wałkiem na drobno i obficie posypać ciasto.
  • 5. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić w pół i udekorować ciasto. Do podania schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti Mascarpone Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować