Pyszna tarta z karmelizowaną cebulą , wędzonymi szprotkami i oliwkami na cieście francuskim. Sam proces przyrządzenia tej potrawy jest banalnie prosty, cebula "robi się" sama. Polecam!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie: 1 sztuka
- szprotki wędzone: 12 sztuk
- cebula: 2 sztuki
- oliwki czarne: 12 sztuk
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
Tarta ze szprotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmelizowanie cebuli to proces powolnego smażenia z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Cebulę należy obrać i pokroić na dość cienkie piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, (opcjonalnie można posłodzić szczyptą cukru - ja pominęłam w tym przepisie) i dusić pod przykryciem. Powolne smażenie wydobywa z cebuli naturalny cukier a jego karmelizowanie nadaje zwykłej cebuli niezwykle głęboki, bogaty słodki smak i aromat.
2.Z ciasta francuskiego wyciąć koło. Skarmelizowaną cebulę ułożyć na środek ciasta, na to pokrojone oliwki i szprotki . Posypać pieprzem.
3.Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie zarumienione, 15-20min
Komentarze