Tarta ze szprotkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta z karmelizowaną cebulą , wędzonymi szprotkami i oliwkami na cieście francuskim. Sam proces przyrządzenia tej potrawy jest banalnie prosty, cebula "robi się" sama. Polecam!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie: 1 sztuka
    - szprotki wędzone: 12 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - oliwki czarne: 12 sztuk
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ryba

Tarta ze szprotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowanie cebuli to proces powolnego smażenia z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Cebulę należy obrać i pokroić na dość cienkie piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, (opcjonalnie można posłodzić szczyptą cukru - ja pominęłam w tym przepisie) i dusić pod przykryciem. Powolne smażenie wydobywa z cebuli naturalny cukier a jego karmelizowanie nadaje zwykłej cebuli niezwykle głęboki, bogaty słodki smak i aromat.
  • tarta ze szprotkami 2. Z ciasta francuskiego wyciąć koło. Skarmelizowaną cebulę ułożyć na środek ciasta, na to pokrojone oliwki i szprotki . Posypać pieprzem.
  • tarta ze szprotkami 3. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie zarumienione, 15-20min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Oliwki Ryby Szprotki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować