Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna tarta o wyrazistym smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    na formę o średnicy 25-25 cm
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki śmietany 12-18%
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku (może być więcej)
    pół szklanki śmietany 12-18%
    2 roztrzepane jajka
    2 łyżki startego sera żółtego
    100g sera z niebieską pleśnią
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i niebieskim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
  • 2. Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, starty żółty ser, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować