Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja pierwsza tarta.. i pierwszy raz kupiłam szparagi. Wyszła bardzo smaczna, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem).Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki chlebowej
    1/2 kostki masła 82%
    1 jajko
    5 łyżek przegotowanej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

    Nadzienie:
    1 pęczek zielonych szparagów
    1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju
    1 pęczek szczypiorku
    4 jajka
    150ml śmietany 30%
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Tarty

Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tyulkp 1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek do którego wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone w kawałki masło. Dodajemy wodę (tu ostrożnie i najlepiej nie od razu wszystko, bo 5 łyżek wyszło u mnie, a wystarczy większe czy mniejsze jajko by ilość ta była inna). Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia).
  • image-0t0elps 2. Nadzienie: Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce. Podsmażamy krótko na patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego. Suszone pomidory odsączamy z oleju, szczypiorek płuczemy i siekamy.
    Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy dokładnie.
  • image-1k6hifs 3. Wykonanie: Na podpieczony spód wykładamy szparagi, suszone pomidory (można je lekko pokroić, ale ja się nie chciałam z tym bawić), ostrożnie zalewamy masą jajeczną i obsypujemy szczypiorkiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż jajka całkowicie się zetną (u mnie trwało to blisko 25 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować