Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krucha tarta wypełniona delikatnymi białymi szparagami i karmelizowaną miodem czerwoną cebulą, smaki słodkie przełamuje niewielki dodatek słonej fety. Tarta była tak pyszna, że nie mogłam się jej oprzeć i co rusz dokrajałam sobie po kawałku :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150 g mąki orkiszowej razowej
    50 g mąki krupczatki
    1 jajko
    100 g masła
    1-2 łyżki lodowatej wody

    Nadzienie:
    0,5 kg białych szparagów
    3 czerwone cebule
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    5 gałązek świeżego tymianku cytrynowego
    sól, pieprz
    1 łyżka sera feta w kostkach z solanki
    200 g słodkiej śmietanki
    1 jajko
    100 g startego sera, np. gouda
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
  • Karmelizowana czerwona cebula 2. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra. a patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, dodaj listki tymianku, smaż często mieszając, jak zacznie się trochę przysmażać polej miodem i wymieszaj, jeszcze smaż chwilkę. Odstaw do ostudzenia.
  • Ugotowane szparagi 3. Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, odłam końce jeśli są zbyt zdrewniałe, jeśli są bardzo świeże można tylko podciąć. W dużym i wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj po 1 łyżece soli i cukru. Szparagi włóż tak by główki wystawały po za powierzchnię wody, gotuj ok. 8 minut. Wyłóż na talerz.
  • Podpieczona tarta 4. Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 6 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
  • Tarta 5. Słodką śmietankę wymieszaj z jajkami i serem żółtym, dodaj z 1 łyżeczkę pieprzu i odrobinę soli. Na spodzie układaj szparagi, cebulę, ser feta. Całość polej mieszanką jajeczno-serową. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Cebula Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować