Tarta ze śliwkami i mascarpone

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarta ze śliwkami bez pieczenia. Zachwyci Was i Waszych gości. Połączenie delikatnego smaku mascarpone z lekko kwaśnymi śliwkami jest wprost idealne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na spód tarty
    300 g herbatników ciemnych
    100 g masła

    Składniki na krem
    500 g serka mascarpone
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    1 laska wanilii - ziarenka

    Dodatkowo
    30 dkg śliwek
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Tarty Desery

Tarta ze śliwkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszone herbatniki 1. Herbatniki umieścić w misce i rozdrobnić na pył (można zmiksować przy pomocy malaksera). Dodać roztopione masło i wymieszać.
    Przygotowana masą wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 min.
  • Krem mascarpone z mlekiem skondensowanym i wanilią 2. Mascarpone należy schłodzić min. 12 godz. przez przyrządzeniem, aby nie dopuścić do zważenia się kremu.
    Wszystkie składniki umieścić w misce. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu i wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
  • Śliwki zasypane cukrem 3. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Zasypać cukrem i zasmażyć przez ok. 5 min. (powinny pozostać jędrne). Następnie odsączyć z nadmiaru soku i wykładać na schłodzony krem.
    Całość posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować