Sezon na pyszne szparagi trwa niestety krótko, dlatego trzeba go dobrze wykorzystać. Przygotowana z ich dodatkiem tarta smakuje wyśmienicie i w dodatku pięknie wygląda!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
-200 g mąki
-110 g zimnego masła
-1 duże jajko
-1/2 łyżeczki soli
Tarta z zielonymi szparagami, mozzarellą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
2.W tym czasie szparagi obieramy z łusek i usuwamy zdrewniałe końce. Splątujemy gumką, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty (jeśli są grubsze 3 minuty). Wyjmujemy, studzimy i osuszamy na ręczniku papierowym.
3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy 15 minut.
4.W tym czasie mozzarellę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
5.Na zapieczony spód wysypujemy cebulkę, następnie mozzarellę. Układamy szparagi, zalewamy sosem. Pieczemy jeszcze około 30 minut. Smacznego!
Komentarze