Tarta z wędzonym łososiem i koprem włoskim

4.5 (146 ocen)

  • Średni

Łosoś i koper to małżeństwo zawarte w niebie. Stąd też niebiański smak tej wyjątkowo pysznej tarty.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - ziemniaki ugotowane: 100 gramów
    - mąka żytnia: 100 gramów
    - mąka pszenna: 30 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 80 gramów
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - koper włoski bulwa średniej wielkości: 1 sztuka
    - łosoś wędzony w dzwonkach: 200 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 70 mililitrów
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - koperek swiezy posiekany: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wędzonym łososiem i koprem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z wędzonym łososiem 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, rozdrabniamy jak na puree. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy ostygną łączymy je z mąką, masłem, żółtkiem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy w kształt koła, wykładamy formę do tarty (nasmarowaną tłuszczem). Nadmiar ciasta odcinamy nożem. Dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Tarta łososiowa 2. W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie koper włoski- około 5 minut. Po wyjęciu kroimy go w paski. W osobnej misce łączymy ze sobą mleko, roztrzepane jajka, drobno posiekany świeży koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy na spód paski kopru włoskiego, na wierzch układamy kawałki łososia. Całość zalewamy płynną masą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tarta w koprem włoskim i pomarańczą

To może cię zainteresować