Tarta z wędzonym łososiem i koprem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, rozdrabniamy jak na puree. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy ostygną łączymy je z mąką, masłem, żółtkiem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy w kształt koła, wykładamy formę do tarty (nasmarowaną tłuszczem). Nadmiar ciasta odcinamy nożem. Dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie koper włoski- około 5 minut. Po wyjęciu kroimy go w paski. W osobnej misce łączymy ze sobą mleko, roztrzepane jajka, drobno posiekany świeży koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy na spód paski kopru włoskiego, na wierzch układamy kawałki łososia. Całość zalewamy płynną masą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze