Tarta z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm. Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st.
2.Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym.
3.Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. Rozsmarować na nutelli. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Przechowywać w lodówce.
Komentarze