Tarta z twarogiem, kaszą manna i porzeczką

0 (0 ocen)

Klasyczny przepis na tartę z wykorzystaniem nadzienia na bazie kaszy mannej i twarogu. Ciasto idealnie komponuję się z nutą aromatycznych owoców. Polecam!

Składniki:

  • 200g mąki
    100g masła
    1 jajko
    25g cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250g twarogu
    100g cukru
    3 jajka
    3 łyżki kaszy mannej

    pół szklanki porzeczki
    skórka z 1 cytryny

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z twarogiem, kaszą manna i porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj cukier (25g) i szczyptę soli. Na wierzch wyłóż pokrojone
    na nie duże kawałki masło i połącz z mąką (np. nożem). Masa powinna przybrać formę drobnych
    okruszków. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Pamiętaj aby nie kleiło się do rąk. Zrób kulę, zawiń
    w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
  • 2. Nadzienie: do miski wbij jajka, dodaj cukier (100g) i ubij mikserem. Dodaj kaszę manną i twaróg. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Umyj porzeczkę i zetrzyj skórkę z cytryny.
  • 4. Przygotowane ciasto rozwałkuj, wyłóż dno i boki formy (średnica 21cm). Zalej nadzieniem. Na wierzch wyłóż porzeczkę i skórkę z cytryny. Piecz w piekarniku przez 40 min w temp. 180 stopniach.

Porady

Jeśli używasz mrożonych owoców nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Możesz użyć jagód. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Ja na wierzchu dodatkowo zrobiłam dekoracje z pozostałego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Owoce Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować