Farsz:
250 g tuńczyka w sosie własnym
4 jajka
200 g sera – może być z wiaderka
100g sera feta
200 g sera żółtego
1 -2 płaty papryki marynowanej
1 mała cebula
3 rzodkiewki
2 -3 łyżki kukurydzy z puszki
1/3 szklanki mleka
3 – 4 łyżki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Ulubione suszone zioła
Kilka rzodkiewek do dekoracji
Tarta z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki ciasta zagnieść. Przełożyć na formę do tary posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
2.Farsz: Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. 2 jajka ugotować na twardo, wystudzone pokroić w kostkę wraz z papryką, rzodkiewkami, serem feta i cebulą. Połączyć z rozdrobnionym tuńczykiem i kukurydzą. W osobnym naczyniu rozmieszać surowe jajka, śmietanę, mleko i mąkę. Połączyć z masą tuńczykową. Dołożyć ser żółty. Doprawić pieprzem, ziołami, ewentualnie posolić. Całość dokładnie zamieszać. Masę przełożyć na ciasto, udekorować pokrojonymi rzodkiewkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Komentarze