Słodka tarta serowo- jabłkowa

4.5 (179 ocen)

Ciasto jest połączeniem mojego ulubionego sernika z ukochanym jabłecznikiem męża

Składniki:

  • Spód:
    125 g masła
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
    1 szklanka mąk

    Masa serowa:
    225 g białego sera mielonego
    1/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Masa jabłkowa:
    4 średnie kwaskowate jabłka, obrane i pokrojone na cienkie półplasterki
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    4 łyżki płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Słodka tarta serowo- jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    do tart o średnicy 23cm wysmaruj masłem. Składniki spodu posiekaj razem
    w malakserze lub wyrób ręcznie. Wylep ciastem spód do tarty. Włożyć na
    godzinę do lodówki.
  • 2. Wyjmujemy pieczemy 20 minut a 180C z obciążeniem (mam się lekko rumienić).Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
  • 3. Ser
    utrzyj z cukrem, jajkami i wanilią na gładką masę, wylej na podpieczony
    spód
    Jabłka wymieszaj z cukrem i cynamonem i wyłóż równą warstwą na masie
    serowej. Posyp płatkami migdałowymi i piecz około 50 minut, aż migdały
    będą zrumieniony.

Porady

Podawać na ciepło z lodami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować