Tarta z szynką i pieczarkami.

4.5 (145 ocen)

Idealna na obiad lub kolację , bardzo smaczna i syta.

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżka płynnego masła
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka suszonego koperku
    Nadzienie:
    250 g pieczarek
    10 plasterków sopockiej ( lub innej wędliny)
    1 duża cebula
    200 g sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda )
    przecier pomidorowy
    pesto bazyliowo-serowe domowej roboty ew. kupne
    5 suszonych pomidorów z zalewy + 1 na wierzch
    przyprawa do pizzy

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Tarty Pesto Szynki

Tarta z szynką i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Składniki na ciasto łączymy razem , wyrabiamy rękoma aż stanie się elastyczne i gładkie ( gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki).
    Stolnicę obsypujemy mąką , rozwałkowujemy 2 cienkie placki tej samej wielkości.
  • 2. Farsz: Pieczarki sopocką, oraz pomidory kroimy w drobną kostkę , cebulę w cienkie plasterki -rozdzielamy , ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Pierwszy placek układamy w naczyniu do tarty , smarujemy przecierem pomidorowym , posypujemy połową sera żółtego , układamy farsz oraz resztę sera-całość oprószamy przyprawą do pizzy.
    Drugi placek smarujemy od spodu pesto bazyliowo-serowym , składamy tartę. Układamy ostatniego pomidora pokrojonego w kostkę( oraz skrawki ciasta jeśli nam zostaną)
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Wkładamy tartę , pieczemy przez 25 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Porady

Tarta znakomicie smakuje sama bez dodatkowych sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować