Tarta z szynką i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Składniki na ciasto łączymy razem , wyrabiamy rękoma aż stanie się elastyczne i gładkie ( gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki).
Stolnicę obsypujemy mąką , rozwałkowujemy 2 cienkie placki tej samej wielkości.
2.Farsz: Pieczarki sopocką, oraz pomidory kroimy w drobną kostkę , cebulę w cienkie plasterki -rozdzielamy , ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Pierwszy placek układamy w naczyniu do tarty , smarujemy przecierem pomidorowym , posypujemy połową sera żółtego , układamy farsz oraz resztę sera-całość oprószamy przyprawą do pizzy.
Drugi placek smarujemy od spodu pesto bazyliowo-serowym , składamy tartę. Układamy ostatniego pomidora pokrojonego w kostkę( oraz skrawki ciasta jeśli nam zostaną)
4.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Wkładamy tartę , pieczemy przez 25 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Porady
Tarta znakomicie smakuje sama bez dodatkowych sosów.
Komentarze