Tarta z szynką i brokułami.

4.48 (171 ocen)

  • 50 min

Hmm dlaczego tarta? Kilka dni temu kupiłam sobie formę do tarty, więc postanowiłam zrobić tartę z warzywami. Kolejny mój debiut uważam za udany i smaczny.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -250 g mąki
    -150 g margaryny
    -2 łyżki śmietany
    -szczypta soli
    FARSZ:
    -pół brokuła
    -pół średniej czerwonej papryki
    -pół dużej cebuli
    -10 plastrów dowolnej szynki
    SOS:
    -1 szklanka mleka
    -3 jajka
    -ser (wedle uznania)
    -1 łyżka kwaśnej śmietany
    -sól, pieprz, bazylia do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki

Tarta z szynką i brokułami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Farsz:
    Paprykę, cebulę i szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na obrobienie oleju. Następnie brokuł dzielimy na różyczki myjemy i blanszujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 3 min.
  • 3. SOS:
    Mleko, śmietanę i jajka razem mieszamy dodajemy wedle uznania tarty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
  • 4. TARTA:
    Ciasto należy cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę, dokładnie wylepiając boki formy. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. Po tym czasie na tartę wykładamy podsmażone składniki i układamy brokuł, a wszystko zalewamy sosem. Przygotowaną tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż sos się zetnie a wierzch się zrumieni. Moja jest mocniej przypieczona bo uwielbiam jak ser tak się przypiecze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować