Jeżeli chcemy tartę zrobić szybko, możemy wykorzystać mrożone ciasto francuskie ze sklepu, ale najlepsza jest tradycyjna tarta na spodzie z domowego maślanego kruchego ciasta.
Składniki:
● 200 g mąki pszennej
● 100 g masła
● 1 roztrzepane jajko
● 2 łyżki wody
● szczypta soli
Nadzienie:
● 200 g szynki
● 80 g ostrego żółtego sera
● sól
● 60 g masła
● 50 g mąki
● 1/2 l mleka
● szczypta gałki muszkatołowej
● pieprz
Tarta z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodajemy
schłodzone masło, szczyptę
soli i siekamy nożem, aż z masła
i mąki utworzą się małe grudki.
2.Dodajemy roztrzepane jajko
z wodą i szybko wyrabiamy, aż
utworzy się nierówna kula. Wykładamy
na stolnicę oprószoną
mąką i krótko (pół minuty) wyrabiamy
na jednolitą masę. Zawijamy
w folię i wstawiamy do lodówki
na pół godziny.
3.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy
ciasto na odpowiednią
wielkość i przenosząc na
wałku, wykładamy nim natłuszczoną
formę, nakłuwamy i przykrywamy
papierem do pieczenia.
Wysypujemy fasolą, aby
zbytnio nie urosło. Pieczemy w 180 °C ok. 10 min. Zdejmujemy
papier z fasolą i pieczemy
jeszcze 5 minut.
4.W rondlu rozpuszczamy masło,
dodajemy mąkę i stale mieszając,
podgrzewamy 3 minuty.
Stopniowo wlewamy mleko
i energicznie mieszamy, aby
masa była gładka. Doprowadzamy
do wrzenia i gotujemy na
małym ogniu 6-7 minut do
zgęstnienia. Dodajemy szynkę
pokrojoną w cienkie paski, gałkę
muszkatołową i doprawiamy
solą i pieprzem. Pozostawiamy
na pół godziny do ostygnięcia.
5.Masę wykładamy na upieczone
ciasto, posypujemy żółtym
serem i pieczemy ok. 20 min.
Komentarze