Tarta z szynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeżeli chcemy tartę zrobić szybko, możemy wykorzystać mrożone ciasto francuskie ze sklepu, ale najlepsza jest tradycyjna tarta na spodzie z domowego maślanego kruchego ciasta.

Składniki:

  • ● 200 g mąki pszennej
    ● 100 g masła
    ● 1 roztrzepane jajko
    ● 2 łyżki wody
    ● szczypta soli
    Nadzienie:
    ● 200 g szynki
    ● 80 g ostrego żółtego sera
    ● sól
    ● 60 g masła
    ● 50 g mąki
    ● 1/2 l mleka
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z szynką 1. Do przesianej mąki dodajemy
    schłodzone masło, szczyptę
    soli i siekamy nożem, aż z masła
    i mąki utworzą się małe grudki.
  • Tarta z szynką 2. Dodajemy roztrzepane jajko
    z wodą i szybko wyrabiamy, aż
    utworzy się nierówna kula. Wykładamy
    na stolnicę oprószoną
    mąką i krótko (pół minuty) wyrabiamy
    na jednolitą masę. Zawijamy
    w folię i wstawiamy do lodówki
    na pół godziny.
  • 3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy
    ciasto na odpowiednią
    wielkość i przenosząc na
    wałku, wykładamy nim natłuszczoną
    formę, nakłuwamy i przykrywamy
    papierem do pieczenia.
    Wysypujemy fasolą, aby
    zbytnio nie urosło. Pieczemy w 180 °C ok. 10 min. Zdejmujemy
    papier z fasolą i pieczemy
    jeszcze 5 minut.
  • 4. W rondlu rozpuszczamy masło,
    dodajemy mąkę i stale mieszając,
    podgrzewamy 3 minuty.
    Stopniowo wlewamy mleko
    i energicznie mieszamy, aby
    masa była gładka. Doprowadzamy
    do wrzenia i gotujemy na
    małym ogniu 6-7 minut do
    zgęstnienia. Dodajemy szynkę
    pokrojoną w cienkie paski, gałkę
    muszkatołową i doprawiamy
    solą i pieprzem. Pozostawiamy
    na pół godziny do ostygnięcia.
  • 5. Masę wykładamy na upieczone
    ciasto, posypujemy żółtym
    serem i pieczemy ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować