Tarta z ricottą - sernik na zimno z truskawkami

4.5 (167 ocen)

Myślałam i myślałam aż wymyśliłam ciasto na Dzień Matki, a mianowicie tarte z sernikiem na zimno z sera ricotty. Do tego truskawki i ciasto wyszło pyszne...

Składniki:

  • Składniki:
    na tarte:

    - 100 g margaryny
    - 250 g mąki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 jajko

    - 250 g sera ricotta
    - 2 galaretki truskawkowe Winiary
    - 250 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z ricottą - sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

    Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
    Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.
    Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie. Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować