Tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam rabarbar, ostatnio pojawił się w sklepach. Można poszaleć ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 125 gramów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - zimna woda: 40 mililitrów
    - cukier: 1 łyżka
    - Szczypta soli: 1 sztuka
    NADZIENIE:
    - rabarbar: 600 gramów
    - płynny miód: 5 łyżek
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - mała cytryna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z rabarbarem 1. Z podanych składników zagniatamy w miarę szybko gładkie ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy, rozkładamy je na natłuszczonej formie do tarty,
    robimy nakłucia widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia.
    Obciążamy ciasto ziarnami fasoli i wkładamy formę na 30 minut do lodówki.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut, zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut.

    Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w talarki, wrzucamy do większej miski.
    Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z miodem.
    Przygotowany rabarbar zalewamy miodem z cytryną i dokładnie mieszamy.
    Umieszczamy go równomiernie na tarcie, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
    Podajemy na ciepło lub na zimno.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować