Specjał, który możesz zjeść w każdym francuskim bistro….a dla mnie wspomnienie z niezapomnianej wyprawy do Paryża i mieszkania na ulicy Lauriston w PAN….
Tarta z porem i suszonymi pomidarmi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąke, sól wymieszać ze sobą. Dodać pokrojonę w kostkę masła. Posiekaj nożem lub rozcieraj palcami masło z mąką i solą w taki sposób, by całość wyglądała jak rozkruszony chleb. Dodaj wodę oraz ocet. Wymieszaj, aż do wsiąknie. Ciasto uformuj w kulę. Potem rozwałkuj wstępnie w kształ koła (30 cm). Zawiń w folię. Włóż do lodówki na 1h-max 48h. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś w kształ koła – 30 cm. Wyłóż do formy (23 cm) posmarowanej masłem. Ciasto winne przykrywać także boki formy. Ciasto przykryj folia aluminową i wyłóż groch. Ciasto piecz w piekarniku uprzednio nagrzanego do 200 stopni. Piecz 5-7 minut. Wyjmij ciasto, wysyp groch oraz zdejmij folię. Zmniejsz temperature do 180 stopni i piecz kolejne 5-7 minut.
2.Nadzienie
Na oleju usmaż pokrojoną cebulę I por. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, żółtka, śmietanę oraz mleko. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę plus ulubione zioła (ja dodałam zioła prowansalskie). Jak por i cebula się zeszkli wrzuć do masy jajecznej. Na upieczone ciasto rozłoż ser feta oraz pomidory. Zalej masą. Piecz 25 – 30 minut, aż masa się zetnie.
Komentarze