Tarta z porem i boczkiem

4.5 (172 ocen)

Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim.

Składniki:

  • - 1 op. ciasta francuskiego
    - 2 pory
    - 150 g wędzonego boczku
    - 2 jajka
    - 3 łyżki śmietany 18%
    - tymianek
    - sól
    - pieprz
    - oliwa
    - masło
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z porem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm i dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować