Tarta z pieczarkami i porem

4.49 (162 ocen)

  • 30 min

Idealna przekąska dla miłośników pieczarek.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    30 dag mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki ziemnej wody
    200 g masła zimnego

    20 dag pieczarek
    1 por (biała część)
    łyżka siekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    200 ml śmietany 18 %
    2 jajka
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z pieczarkami i porem 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni i podpiec ciasto przez ok 15-20 min (żeby nie było surowe, zwłaszcza na środku formy)
  • Tarta z pieczarkami i porem 2. Pieczarki oczyścić i pokroić wg własnego uznania, pora pokroić w krążki - podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do odparowania wody. (Ja dodałam jeszcze paprykę, która mi zalegała w lodówce)
  • Tarta z pieczarkami i porem 3. Śmietanę, jajka, ser i gałkę muszkatołową wymieszać na jednolitą masę.
  • Tarta z pieczarkami i porem 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone pieczarki z porem i zalać sosem. Piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować