Tarta z pieczarkami

4.96 (160 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja pierwsza tarta :)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    160 g mąki (pół na pół pszenna i krupczatka)
    80 g masła
    1 jajko
    duża szczypta soli

    nadzienie:
    20 dkg pieczarek
    1 większa cebula
    3-4 plasterki szynki
    2 jajka
    100 g gęstej śmietany lub jogurtu
    100 g sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.96 (160 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić dolą i pieprzem. Wylać na farsz. Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować