Tarta z łososiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy masłem.
2.Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wykładamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy, usuwając wystające części. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Formę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 10 minut.
3.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na cieście rozkładamy pokrojonego na drobniejsze fragmenty łososia oraz pokrojony ser pleśniowy.
4.Jajka roztrzepujemy ze śmietaną w misce. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Jajka wylewamy na tratę. Całość pieczemy około 15-20 minut, aż jajka się zetną a brzegi tarty zarumienią.
Komentarze