TARTA Z LIMONKOWYM KREMEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne ciasto na weekend. Najlepsze ciasto z owocami cytrusowymi. Wspaniałe ciasto kruche z rozkosznym kremem limonkowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki krupczatki
    3 łyżki cukru pudru
    150 g zimnego masła
    3 łyżki zimnej wody
    1 jajko

    Krem:
    4 jajka
    150 ml śmietany kremówki
    120 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 ml soku z 5 limonek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z limonkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekaj nożem z mąką, dodaj 1 jajko, cukier puder, zimną wodę. Wyrabiaj ciasto rękoma, gdy będzie odpowiednio lepkie uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.


  • 2. Limonki sparz, zetrzyj z nich skórkę a potem wyciśnij sok.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, przełóż go na formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwaj widelcem, połóż na wierzch pergamin i obciąż ceramicznymi kulkami albo fasolkami. Piecz 15 min. w 180ˆ°C, potem zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.
  • 4. 4 jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj kremówkę i ubijaj dalej przez około 3 min. na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z limonek i skórkę , przy czym zostaw jej trochę do dekoracji po pieczeniu.
    Rzadką masę wylej na podpieczony spód. Ciasto przykryj z wierzchu folią aluminiową ale tak by nie dotykała kremu. Piecz 35-45 minut w temperaturze 160°C, potem jeszcze kolejne 5 min. ale już bez folii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować