Tarta z limonkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło posiekaj nożem z mąką, dodaj 1 jajko, cukier puder, zimną wodę. Wyrabiaj ciasto rękoma, gdy będzie odpowiednio lepkie uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
2.Limonki sparz, zetrzyj z nich skórkę a potem wyciśnij sok.
3.Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, przełóż go na formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwaj widelcem, połóż na wierzch pergamin i obciąż ceramicznymi kulkami albo fasolkami. Piecz 15 min. w 180ˆ°C, potem zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.
4.4 jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj kremówkę i ubijaj dalej przez około 3 min. na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z limonek i skórkę , przy czym zostaw jej trochę do dekoracji po pieczeniu.
Rzadką masę wylej na podpieczony spód. Ciasto przykryj z wierzchu folią aluminiową ale tak by nie dotykała kremu. Piecz 35-45 minut w temperaturze 160°C, potem jeszcze kolejne 5 min. ale już bez folii.
Komentarze