Tarta z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim

4.49 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

O smaku tej tarty w dużym stopniu decydują przyprawy i świeże zioła, tym razem dałam czosnek niedźwiedzi, ale mogą być również inne np. pietruszka, tymianek lub uduszona jasnozielona część pora. Ważne, aby ziół było sporo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka krupczatka 250 g
    masło 125g
    sól 1łyżeczka
    jajka 1 szt.

    Farsz:
    krewetki koktajlowe 100 g
    pomidorki koktajlowe 200 g
    serek mascarpone 250 g
    ser biały, mielony 100 g
    śmietana 18% gęsta 50 g
    jajka 1 szt.
    czosnek niedźwiedzi, posiekany 4 łyżki
    sól do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Zamrożone krewetki opłukać gorącą wodą i zostawić na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez chwilę, często mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić.
  • 4. SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  • 5. Na wystudzony spód tarty wyłożyć sos, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Na wierzchu rozłożyć krewetki i przekrojone na pół pomidorki, lekko je wciskając w sos.
  • 6. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 30 minut. Podawać na ciepło, ale na zimno jest równie smaczna.

Porady

*Robiąc tartę z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim inspirowałam się przepisem znalezionym w internecie. Zrezygnowałam z dodawania cebuli, a bazylię zastąpiłam czosnkiem niedźwiedzim, którego smak bardziej mi odpowiada w połączeniu z krewetkami. Zrobiłam również według swojego sprawdzonego przepisu ciasto na spód i sos serowy, który wykorzystuję też do tart z owocami. Po oryginał odsyłam na stronę Kwestia smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Krewetki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować