Tarta z kremem z 3 składników, malinami i jeżynami

1.5 (2 ocen)

Super pomysł na szybki, prosty i elegancki deser. Smak jest wspaniały od słodkiego i delikatnego jak chmurka :) kremu oraz orzeźwiającego smaku owoców. Mniam!!!

Składniki:

  • Ciasto kruche: 2 szklanki maki, pół kostki masła, 2 żółtka, czubata łyżka cukru pudru

    Krem: 1tabliczka białej czekolady, 1 op. 250g mascarpone i 1 szkl. śmietany 30%

    Wierzch: maliny, jeżyny, troszkę cukru pudru i listki mięty
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Tarta z kremem z 3 składników, malinami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche: Tłuszcz zagnieść z mąką, dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tart, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec 160 stopni 20 min z termoobiegiem, kiedy ciasto będzie wstawało przekłuć widelcem i piec dalej,
    Ja w tartach nigdy nie robię tzw ślepego pieczenia, po prostu przebijam widelcem tak gdzie "wstaje ciasto " i piekę dalej. Zawsze wychodzi:)
  • 2. Po ostudzeniu ciasta kruchego kładę krem.
    Stopiona czekoladę studzę lekko i miksuję z mascarpone. dodaję łyżką drewnianą lub szpatułką ubitą kremówkę
    Na wierzchu układam owoce, posypuje lekko cukrem pudrem ale to takie "muśnięcie" cukrem purdrem i ozdabiam listkami mięty. Smacznego:)))

Porady

Tą tartę trzymamy tylko 1 dzień w lodówce bo krem jest bez fixa i żelatyny może puścić wodę. Zresztą tarta jest tak dobra, że nigdy u mnie na stole, nie stoi długo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować