Tarta z kremem śmietankowo-budyniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, cukier puder i sól. Dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
2.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tart o średnicy 23 cm, po czym nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę w celu obciążenia ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min.
Po tym czasie usuwamy papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekamy jeszcze 15 min, aż się zarumieni.
3.Krem: Gotujemy budyń lecz zamiast mleka używamy śmietanki. W trakcie gotowania do masy (uwaga szybko tężeje) dodajemy cukier i cukier waniliowy. Szybko mieszamy.
4.Powstały krem wykładamy na spód do tarty, na nim układamy owoce(winogrona kroimy na połówki). Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Gdy galaretka jest już zimna wylewamy ją na wierzch tarty. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 h aby galaretka stężała.
Komentarze