Co tu dużo pisać, po prostu coś mnie naszło, wstałam i sobie upiekłam. Musiałam szybko zapisać przepis by nie zapomnieć, ponieważ wyszło całkiem fajne ciacho :)
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto: 250g mąki (125g pszennej, 125g kukurydzianej), 2 jajka w tem-rze pokojowej, 100g masła zimnego, pokrojonego na małe kawałki, 100g cukru pudru przesianego, szczypta soli.
Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ziarenka z jednej laski wanilii.
Polewa orzechowa: 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie) 125g masła, 1/2 szklanki cukru, 3-4 łyżki miodu.
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko posypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut lub do zezłocenia. Wyjąc, wystudzić na kratce.
Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ziarenka z jednej laski wanilii.
Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować, aż do uzyskania gęstej masy. Odstawić by wystygło.
Polewa orzechowa: 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie) 125g masła, 1/2 szklanki cukru, 3-4 łyżki miodu. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę gotować cały czas mieszając.
Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy, wyrównać. Schłodzić przez 1-2h.
Komentarze