Tarta z karmelizowanym porem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Wyjątkowego smaku całej potrawie nadaje por karmelizowany w occie balsamicznym

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 z górką szklanki mąki,
    150 gram masła, w temperaturze pokojowej,
    1 żółtko,
    5 łyżek zimnej wody.
    Składniki na farsz:
    biała część pora,
    duszone pieczarki, lubię mieć w lodówce słoiczek,
    ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie, ja akuratnie miałam),
    100 gram serka topionego (u mnie Edamski),
    kilka łyżek startego sera żółtego,
    1/2 puszki kukurydzy,
    świeżo mielony pieprz zielony,
    słodka papryka,
    1- 2 łyżeczki octu balsamicznego np. Jamar.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z karmelizowanym porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Powstałe ciasto powinno być elastyczne i zwarte, następnie chłodzimy je w lodówce, ok. 60 minut.
    Po tym czasie, ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy na tartę, wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwam widelcem, na ciasto kładę pergamin do pieczenia, na który wykładam w celu obciążenia fasolę. Ciasto wstawiam do piekarnika, łącznie z obciążeniem i piekę przez 15 minut na funkcji termoobieg w temp. 170 stopni, po tym czasie pergamin z obciążeniem usuwam, i ciasto piekę jeszcze przez 10 minut. Po upływie tego czasu, na ciasto wykładam przygotowany farsz. Z wierzchu farsz posypuję pozostałą kukurydzą i startym serem żółtym, który delikatnie posypuję sproszkowaną słodką papryką.
  • 2. Farsz:
    Pora kroję w talarki, i wrzucam na odrobinę oleju chwilę szkle go, a następnie skrapiam octem balsamicznym i karmelizuję mieszając, po chwili dodaję pieczarki i wszystko duszę ze sobą pod przykryciem. W miedzy czasie, kroję pierś w kostkę i dodaję do warzyw. Wszystko dokładnie mieszam, ze sobą i dodaję do tego serek topiony. Całą zawartość patelni trzymam na małym ogniu i mieszam, aż serek się rozpuści. Gdy to nastąpi dodaję kilka łyżek kukurydzy i świeżo mielony pieprz. Wszystko po raz ostatni mieszam ze sobą i wykładam na podpieczone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować