Wyjątkowego smaku całej potrawie nadaje por karmelizowany w occie balsamicznym
1 godz. 45 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 z górką szklanki mąki,
150 gram masła, w temperaturze pokojowej,
1 żółtko,
5 łyżek zimnej wody.
Składniki na farsz:
biała część pora,
duszone pieczarki, lubię mieć w lodówce słoiczek,
ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie, ja akuratnie miałam),
100 gram serka topionego (u mnie Edamski),
kilka łyżek startego sera żółtego,
1/2 puszki kukurydzy,
świeżo mielony pieprz zielony,
słodka papryka,
1- 2 łyżeczki octu balsamicznego np. Jamar.
Tarta z karmelizowanym porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Powstałe ciasto powinno być elastyczne i zwarte, następnie chłodzimy je w lodówce, ok. 60 minut.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy na tartę, wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwam widelcem, na ciasto kładę pergamin do pieczenia, na który wykładam w celu obciążenia fasolę. Ciasto wstawiam do piekarnika, łącznie z obciążeniem i piekę przez 15 minut na funkcji termoobieg w temp. 170 stopni, po tym czasie pergamin z obciążeniem usuwam, i ciasto piekę jeszcze przez 10 minut. Po upływie tego czasu, na ciasto wykładam przygotowany farsz. Z wierzchu farsz posypuję pozostałą kukurydzą i startym serem żółtym, który delikatnie posypuję sproszkowaną słodką papryką.
2.Farsz:
Pora kroję w talarki, i wrzucam na odrobinę oleju chwilę szkle go, a następnie skrapiam octem balsamicznym i karmelizuję mieszając, po chwili dodaję pieczarki i wszystko duszę ze sobą pod przykryciem. W miedzy czasie, kroję pierś w kostkę i dodaję do warzyw. Wszystko dokładnie mieszam, ze sobą i dodaję do tego serek topiony. Całą zawartość patelni trzymam na małym ogniu i mieszam, aż serek się rozpuści. Gdy to nastąpi dodaję kilka łyżek kukurydzy i świeżo mielony pieprz. Wszystko po raz ostatni mieszam ze sobą i wykładam na podpieczone ciasto.
Komentarze