Tarta z kurczakiem i serkiem mascarpone

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.

ciekawa pozycja na niedzielny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto potrzebujemy
    Szklanki mąki
    ¼ kostki masła
    Szczyptę soli
    1 żółtko

    Na farsz potrzebujemy
    2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
    2 duże cebule pokrojone w pół plasterki
    2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
    1 garść mrożonego zielonego groszku
    250 gramów serka mascarpone
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka tymianku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta z kurczakiem i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (na tarty). Spód nakłuwamy widelcem po czym wkładamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tak aby nasze ciasto się zarumieniło.
  • 2. W międzyczasie na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy wsypujemy kurkumę tymianek chwilę przesmażamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy cebulę, marchewkę i groszek – całość smażymy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Serek mascarpone mieszamy z żółtkiem i śmietaną na gładką masę, doprawiamy masę serową solą i pieprzem.
  • 3. Na podpieczony spód nakładamy farsz mięsno-warzywny a na wierzch równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować