Tarta z kurczakiem i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (na tarty). Spód nakłuwamy widelcem po czym wkładamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tak aby nasze ciasto się zarumieniło.
2.W międzyczasie na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy wsypujemy kurkumę tymianek chwilę przesmażamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy cebulę, marchewkę i groszek – całość smażymy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Serek mascarpone mieszamy z żółtkiem i śmietaną na gładką masę, doprawiamy masę serową solą i pieprzem.
3.Na podpieczony spód nakładamy farsz mięsno-warzywny a na wierzch równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Komentarze