TARTA Z JEŻYNAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

w ostatnim czasie ciągle zamiast kwiatów dostawałam jeżyny. Kompletnie nie wiedziałam co z nich zrobić. I tak powstał kolejny przepis "z przypadku", a może bardziej z konieczności, bo jeżyny długo postać nie zjedzone nie lubią. Tak więc zapraszam do przyrządzenia bardzo prostego ciasta!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szkl. Mąki
    250 g margaryny (lub masła)
    2 łyżki śmietany
    ¼ szkl. Cukru
    Szczypta soli

    Jeżyny
    2 galaretki brzoskwiniowe lub o smaku owoców leśnych na 300 ml. Wody
    Cukier trzcinowy
    Śmietana 36% 500 ml
    Cukier puder – 2 łyżeczki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche robione nieco niekonwencjonalnie 1. Ciasto kruche można zrobić tradycyjnie, czyli mieszać mąkę z posiekaną margaryną(lub masłem) i wyrabiać ręcznie. Ja jednak z powodu małej kuchni często szukam innych rozwiązań i robię tak: rozpuszczam margarynę (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), wlewam do miski z mąką, śmietaną i cukrem, szczyptą soli i miksuje mikserem. Potem tradycyjnie pakuję w woreczek i do lodówki na 20-30 minut.
  • przygotowanie ciasta do tarty przed pieczeniem
2. Po wyjęciu z lodówki „ugniatamy” ciasto w formie do tarty, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  • upieczone ciasto już tylko czeka na połączenie z owocami i galaretką. 3. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
  • ciasto z owocami posypane cukrem trzcinowym. 4. Na upieczone i ostudzone ciasto układamy jeżyny.
    Posypujemy lekko cukrem trzcinowym.
    Zalewamy rozrobioną, gorącą galaretką.
    pozostawiamy do stężenia galaretki w lodówce na 1-2 godziny.
  • udekorowane ciasto gotowe do podania 5. Ciasto podajemy udekorowane ze śmietaną ubitą z odrobiną cukru pudru.

Porady

ciasto można przyrządzić z dowolnymi owocami sezonowymi. Z moich doświadczeń wynika, że jeżyny dobrze komponują się z galaretkami o smaku owoców leśnych, brzoskwiń, agrestu (ale tu zielony kolor dodaje niepotrzebnej "sztuczności"). 300 ml wody na 2 galaretki, to sprawdzona wieloma próbami i błędami proporcja przy jeżynach, które są kwaśne i powodują, że galaretka w "normalnych" proporcjach nie tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować