Prosty i sprawdzony przepis na tartę ,który przypominam tym razem w wersji z jeżynami ;wspomnienie lata...( nie ma to jak mrożonki;)Zamiast kupnego budyniu ,zrobiłam domowy ;
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto;
2 szklanki mąki
150 g masła
szczypta soli
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać miękkie masło,cukry i jajko.Zagnieść delikatne ,gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 20 min.
1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami,w pozostałym rozmieszać obie mąki i ugotować gęsty krem.Jajka roztrzepać z kremówką i dodać do gorącego budyniu;dobrze wymieszać na jednolitą masę.(najlepiej mikserem)
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć rozmrożone -odsączone z nadmiaru soku jeżyny lub świeże owoce sezonowe.Piec ok 45-50 minut w 180-200 stopniach.Pozostawić do wystudzenia ,można posypać pudrem...
Komentarze