TARTA Z JEŻYNAMI

4.51 (200 ocen)

  • 60 min

Prosty i sprawdzony przepis na tartę ,który przypominam tym razem w wersji z jeżynami ;wspomnienie lata...( nie ma to jak mrożonki;)Zamiast kupnego budyniu ,zrobiłam domowy ;

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    2 szklanki mąki
    150 g masła
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę budyniową:

    250 ml mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5-6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka kremówki
    3 jajka
    Dodatkowo:
    ok 2 garście jeżyn leśnych (mogą być mrożone )
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać miękkie masło,cukry i jajko.Zagnieść delikatne ,gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 20 min.

    1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami,w pozostałym rozmieszać obie mąki i ugotować gęsty krem.Jajka roztrzepać z kremówką i dodać do gorącego budyniu;dobrze wymieszać na jednolitą masę.(najlepiej mikserem)
    Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć rozmrożone -odsączone z nadmiaru soku jeżyny lub świeże owoce sezonowe.Piec ok 45-50 minut w 180-200 stopniach.Pozostawić do wystudzenia ,można posypać pudrem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować