Tarta z jarmużem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagniatamy z przygotowanych składników, wkładamy do foliowego woreczka i zostawiamy w lodówce na ok 30 minut. Po tym czasie cienko wałkujemy i wykładamy na wysmarowana masłem i posypaną mąką formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach ( tak aby spód się podpiekł i lekko zarumienił)
Jarmuż obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Po ostygnięciu drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju. Jarmuż mieszamy z cebulą, pokrojoną drobno papryczką chili i startym na tarce czosnkiem, doprawiamy pieprzem . Paprykę kroimy w słupki, ser w grubą kostkę. Jaja i białka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczony spód wykładamy przygotowany jarmuż, a następnie wylewamy masę jajeczną. Na wierzch układamy paprykę i ser typu feta. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy z góry ok 15 minut, aż tarta się zapiecze i zarumieni.
Porady
Do ciasta zamiast jogurtu można dodać kwaśnej śmietany, a ser typu feta można zastapić zwykłym serem żółtym.
Komentarze