Słonecznikowa tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
2.Przygotować masę budyniową. Masło pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej, wmieszać kawałki masła. Mieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić od ostygnięcia. Przemieszać od czasu do czasu. Zimny budyń wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na 2- 3 godz.
3.Jagody przepłukać, osuszyć i ułożyć na budyniu.
4.W piekarniku ustawić funkcję grill. (Jeśli nie ma funkcji grilla, to ustawić grzałkę góra na 250°C).
5.Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na jagody.
6.Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy (około 1,5-2 min.)
Wyciągnąć z piekarnika.
Komentarze