Tarta z jabłkami w karmelowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, 20g cukru, sól, 100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę i żółtko połączyć ze sobą i ucierać za pomocą robota kuchennego lub miksera. W trakcie miksowania dodać 2 łyżki wody. Ciasto ucierać tak długo, aż nie zacznie się odklejać od brzegów miski. Następnie uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki.
2.W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki a następnie na grubsze plastry. Do garnka wsypać 150g cukru i 150g masła i podgrzewać w celu uzyskania karmelu. Cukier najlepiej wsypywać równomiernie cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Po uzyskaniu karmelu szybko i równomiernie przelać go do foremki, w której będziemy piec tartę. Jak tylko karmel stężeje, można już układać na nim jabłka w formie wachlarza i posypać je cynamonem. Następnie położyć kolejną warstwę jabłek i znowu posypać cynamonem.
3.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 0,5cm. Z ciasta należy uformować koło i nałożyć na naszą foremkę z jabłkami, zawijając nadmiar ciasta do środka i formując rulon. Na środku ciasta zrobić niewielką dziurkę aby środek mógł swobodnie 'oddychać' w trakcie pieczenia. Formę włożyć do piekarnika na ok. 25min, na dolną kratkę.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta odkleić brzegi tarty. Przykrywamy tartę dużym talerzem i odwracamy ją do góry nogami. Tartę można udekorować listkiem mięty.
Porady
Do tarty najlepiej użyć soczystej odmiany jabłek, np. Jonagold lub Ligol.
Komentarze