Tarta z jabłkami w karmelowym sosie

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Tarta ta jest idealną alternatywą dla zwykłej szarlotki, którą można się nieco znudzić. Rozpływa się w ustach i podbije serce każdego łasucha.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki
    2 łyżki cukru (25g)
    szczypta soli
    100g masła w temperaturze pokojowej
    1 żółtko
    2 łyżki wody

    Jabłka:
    6 jabłek
    150g cukru
    150g masła
    szczypta cynamonu
    mięta do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta z jabłkami w karmelowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 20g cukru, sól, 100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę i żółtko połączyć ze sobą i ucierać za pomocą robota kuchennego lub miksera. W trakcie miksowania dodać 2 łyżki wody. Ciasto ucierać tak długo, aż nie zacznie się odklejać od brzegów miski. Następnie uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki.
  • 2. W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki a następnie na grubsze plastry. Do garnka wsypać 150g cukru i 150g masła i podgrzewać w celu uzyskania karmelu. Cukier najlepiej wsypywać równomiernie cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Po uzyskaniu karmelu szybko i równomiernie przelać go do foremki, w której będziemy piec tartę. Jak tylko karmel stężeje, można już układać na nim jabłka w formie wachlarza i posypać je cynamonem. Następnie położyć kolejną warstwę jabłek i znowu posypać cynamonem.
  • 3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 0,5cm. Z ciasta należy uformować koło i nałożyć na naszą foremkę z jabłkami, zawijając nadmiar ciasta do środka i formując rulon. Na środku ciasta zrobić niewielką dziurkę aby środek mógł swobodnie 'oddychać' w trakcie pieczenia. Formę włożyć do piekarnika na ok. 25min, na dolną kratkę.
    Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta odkleić brzegi tarty. Przykrywamy tartę dużym talerzem i odwracamy ją do góry nogami. Tartę można udekorować listkiem mięty.

Porady

Do tarty najlepiej użyć soczystej odmiany jabłek, np. Jonagold lub Ligol.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować