Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników jabłek. Krucha tarta wzbogacona winogronami stanowi idealną kompozycję smakową. Wyjątkowość ciasta ukryta jest w użytej mące- typowo włoskiej, kasztanowej. Jest ona nieco słodsza od zwykłej mąki pszennej, a uzyskane z niej ciasto jest dużo bardziej kruche.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    · 250 g mąki kasztanowej

    · 100 g masła

    · 50 g brązowego cukru

    · 2 żółtka

    · 3 łyżki wody

    · 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    · szczypta soli

    Wierzchnia kratka:

    · 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    · 50 g masła z lodówki

    · 1 żółtko

    · szczypta proszku do pieczenia

    · 35 g brązowego cukru

    · łyżka wody
    Farsz:

    · 4-5 jabłek

    · 300 g winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli takich nie mamy, każde grono należy pozbawić pestek)

    · łyżka cukru waniliowego

    · łyżka bułki tartej

    · cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowe 1. Ciasto
    Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą. Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
  • Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowe 2. Kratka:
    Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
  • Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowe 3. Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!

Porady

Jeśli nie możecie dostać mąki kasztanowej, zastąpcie ją orkiszową pełnoziarnistą, albo zwykłą pszenną. Mąka kasztanowa jest dość droga- ok. 16 zł za 250 g, ale warto po nią od czasu do czasu sięgnąć. Jest lekko słodkawa, a uzyskane z niej ciasto zdecydowanie bardziej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Winogrona Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować