TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Owoce pigwy i jabłka to bardzo dobry duet.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    25 dag masła
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 żółtko
    1/2 szklanki bardzo zimnej wody

    Nadzienie:
    4 owoce pigwy (podgotowane do galaretki)
    4 jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    1/3 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jabłkami i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Pierwszą część rozwałkować na formę do tarty, dokładnie wylepić brzegi.
  • 2. Z owoców pigwy wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części, Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Pozostawic na ok, 15 minut.
  • 3. Ciasto podpiec przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  • 4. Owoce wyłożyć na ciasto, z drugiej części ciasta zrobić kratkę ułożyć na owcach. Brzegi okryć folią spożywczą, Piec przez ok.50 minut w nagrzanym piekarniku -180 stopni, pod koniec pieczenia ściągnąć folię aby brzegi się przyrumieniły.

Porady

Do tej tarty wykorzystałam owoce pigwy z galaretki jaką przygotowałam w/g ewaeu - http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/galaretka-z-pigwy-6.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować