Tarta z jabłkami i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Pierwszą część rozwałkować na formę do tarty, dokładnie wylepić brzegi.
2.Z owoców pigwy wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części, Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Pozostawic na ok, 15 minut.
3.Ciasto podpiec przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
4.Owoce wyłożyć na ciasto, z drugiej części ciasta zrobić kratkę ułożyć na owcach. Brzegi okryć folią spożywczą, Piec przez ok.50 minut w nagrzanym piekarniku -180 stopni, pod koniec pieczenia ściągnąć folię aby brzegi się przyrumieniły.
Porady
Do tej tarty wykorzystałam owoce pigwy z galaretki jaką przygotowałam w/g ewaeu - http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/galaretka-z-pigwy-6.
Komentarze