Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROBIMY CIASTO:
Mąkę mieszkamy z solą , cukrem , dodajemy masło , 3 łyżki wody. Zagniatamy , wyrobione ciasto włożyć w folię spożywczą i do zamrażarki/lodówki na około 30-50 minut.
2.FARSZ:
Pokroić jabłka , posypać je mieszkanką z 4 łyżek cukru i 1/3 łyżeczki cukru.Wszystko razem wymieszać i odstawić , aż jabłka "puszczą" sok.
3.MIESZANKA:
4 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżka mąki.
4.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg , na wielkość tarty. Można rozwałkować np. na papierze żeby łatwiej było przenieść na formę.
Rozwałkowane ciasto posypać MIESZANKĄ mąki i cukru.
5.Wyłożyć jabłka , najlepiej ułożyć je tak jak na zdjęciu. Jabłka polać 2 łyżkami roztopionego masła ( ja wiele razy o nim zapomniałam a mimo to tarta była pyszna). Brzegi tarty można posmarować mlekiem lub jajkiem
6.Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 minut , jabłka muszą zmięknąć a ciasto się zarumienić. Dżem można podgrzać i ciepłym dżemem polać , ciepłą tartę.(dżem nie jest konieczny . bo tarta sama w sobie jest świetna)
Porady
Przepis wydawać się może skomplikowany , ale jak już zrobimy go raz jest banalny !
Komentarze